1. Ski’s en snowboard onderhoud

Onderhoud van je ski’s en snowboard is super belangrijk om je materiaal in goede conditie te houden. En door goed onderhoud heb je meer plezier van je ski’s en snowboard, want het glijdt beter door de sneeuw en draait beter.

1.1 Wat is zelf te doen?
Veel ski-onderhoud is zelf te doen. Handige mensen, die vaak skiën, kunnen zelfs overwegen een klein atelier in te richten waar bijna alle reparaties uitgevoerd kunnen worden. Voor simpele onderhoudsklusjes, zoals waxen en slijpen heb je niet veel materiaal nodig. Het skiën zal daarna stukken beter gaan.

2. Waxen

Het goed waxen van een snowboard of ski is vrij eenvoudig. Wax regelmatig, een goed gewaxte ski is slijtvaster maar bovenal skiet en glijdt het heel veel beter. Maak voor het waxen het snowboard of de ski’s droog en schoon. Zorg dat de ski’s op temperatuur zijn (niet ijskoud). Smelt en verdeel met een strijkbout de wax over de ski’s. Verdeel de wax met de ski richting mee. De wax mag nooit roken. Als tijdens het smelten de wax begint te roken verliest deze al zijn glij-eigenschappen. Als de wax droog is schraap je met een speciale wax schraper (hard plastic plaatje) alle overtollige wax van het belag (onderkant van de ski) af, doe dit in duwende bewegingen in de glijrichting. Als laatste met een speciaal waxborsteltje in de glijrichting de wax in op borstelen (zorgt voor gleufjes in de wax die de ski nog beter laten glijden) !

2.1 Hoe vaak
Regelmatig waxen is een must. Een keer in de week is zeker niet overdreven. Als je naast het waxen andere onderhoudswerkzaamheden aan je ski’s of board verricht, doe dit dan voor het waxen. Het waxen is letterlijk de finishing touch.

2.2 Welke wax?
Er zijn enorm veel soorten op de markt. Van extreem dure competitie waxen tot goedkopere universele. Wie niet op een tiende seconde nauwkeurig skiet kan goed af met een universele wax, die geschikt is voor alle temperaturen. Eventueel, voor de echte hobbyisten, zijn meerdere waxen zijn te koop om de ski’s voor elke temperatuur goed te prepareren. Maar nogmaals een goede allround wax werkt prima voor de meeste skiërs.
Persoonlijk wax ik veel met een zogenaamde koude wax omdat deze wax harder is en de ski langer in conditie houd.

3. Slijpen

Goede scherpe staalkanten zijn belangrijk voor de controle over de ski. Slijpen is een precies en secuur werk. Neem er de tijd voor, ben je niet zeker van je zaak: laat je ski’s in een goede skiwinkel slijpen. Voor wie graag zelf aan de slag gaat: Ten eerste vijl je, met de vijl plat op de ski, het belag en daarmee de staalkanten goed plat. Vijl hierna de staalkanten aan de zijkant in de gewenste hoek. Veel ski’s komen uit de fabriek met een hoek tussen de 88 en 90 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe scherper de ski. Voor dit vijlen zijn speciale houders te koop, die de vijl in de goede hoek houden. Tijdens het vijlen laat je met lichte druk de vijl over je staalkanten glijden. De houder houdt de vijl in de gewenste hoek, blijf alert dat de houder goed plat op de ski blijft.
Voor wie er echt tegenaan wil: een kleine nabehandeling met een fijne diamantvijl maakt de staalkanten helemaal perfect.
Werk vooral secuur en rustig. Een slecht geslepen staalkant maakt een ski nagenoeg onbestuurbaar.
Na het slijpen is het heel belangrijk de staalkant naast de voortip en achtertip iets te ‘ontslijpen’, dit om makkelijker in een bocht te komen. Doe je dit niet dan zullen je ski’s voornamelijk rechtdoor willen.

4. Opvullen van gaatjes

Kleine putjes, krassen en gaatjes kan je vrij eenvoudig zelf opvullen. Om het beste resultaat te krijgen is een een speciaal ‘plastic-pistool’ aan te raden. Een soort lijmpistool dat plastic staafjes smelt. Met dit plastic vul je de beschadigingen van je board of ski’s op. Al het overbodige plastic krap je er later met een speciale krabber (metalen plaatje en vijl) vanaf. Tijdens het opvullen mag het belag niet te heet worden. Om het belag perfect glad te gebruik je een vijl.
Voor wie geen speciaal reparatie pistool wil kopen, het is ook mogelijk om het plastic met een aansteker te smelten. Alhoewel, door het plastic te verbranden kleeft het minder en blijft minder goed zitten.

5. Tip:

Wax je je ski’s en snowboard na je wintersport en berg je het daarna voor langere tijd op? Schraap de overtollige wax er dan niet af maar laat deze zitten tot aan het volgende gebruik.

 

BEKIJK ALLE ONDERHOUDSPRODUCTEN ←