1. De juiste maat skischoenen bepalen

Je wintersport trip valt of staat met de juiste maat skischoenen. Te grote skischoenen zorgen ervoor dat je stuurbewegingen minder goed worden overgebracht. Te kleine schoenen geven pijnlijke klachten en koude voeten. Beide niet ideaal. Daarom helpen wij je graag met het bepalen van de juiste maat.

Skischoen maten worden aangeduid in Mondopoint maten. Dit is een internationaal gebruikt meetsysteem waarbij de lengte van de voet gebruikt wordt. Weet je de lengte van je voet, dan kun je bij de meeste merken direct de juiste maat kiezen. Maat 28 (of soms 280) is dus geschikt voor een voet van ongeveer 28 centimer. Let er wel op dat elke schoen anders is en dat de ene maat 28 niet de andere maat 28 is.

Jouw Mondopoint maat bepalen
Je eigen Mondopoint (MP) maat bepalen is heel eenvoudig. Zet je voet (zonder schoen) op een vel papier en zet een streepje aan de achterkant bij je hak en eentje bij je grote teen. Het is hierbij belangrijk om het potlood of de pen goed rechtop te houden. Meet vervolgens met een meetlat de afstand tussen de twee streepjes en tel hierbij 0,6 tot 1 cm op totdat je op een hele of halve maat uitkomt. Dit is je MP maat. Omdat je voeten onderling kunnen verschillen in lengte, is het verstandig om beide voeten op te meten en de grootste afmetingen te gebruiken voor het aanschaffen van skischoenen. Zo voorkom je dat je te krappe boots koopt.

Let op: Omdat de pasvorm bij skischoenen heel nauw komt, raden wij niet aan om onze omrekentabel van Europese naar Mondopoint maten te gebruiken. Meet je voet zoals hierboven beschreven.

2. Skischoenen passen

Je denkt de perfecte skischoenen gevonden te hebben, maar hoe weet je nou of de pasvorm goed is? Veel mensen kopen ten onrechte te grote skischoenen. Skischoenen zitten goed als je terwijl je rechtop staat net met je tenen de voorkant raakt. Zodra je door je knieën gaat (ski houding) dan moeten je tenen los zijn van de voorkant. Daarnaast moet je voet op alle punten volledig ingesloten zitten, maar de schoenen mogen niet knellen. Te krappe ski schoenen veroorzaken pijn en je zult koude voeten krijgen omdat de doorbloeding van je voet niet optimaal is. Verder is het heel belangrijk dat je hiel geen speling heeft. Dit veroorzaakt het zogenaamde ‘heel lifting’ wat voor vervelende voet- en kuitklachten kan zorgen.

Stappenplan voor het passen van skischoenen

 1. Zorg voor geschikte sokken tijdens het passen, bij voorkeur skisokken.
 2. Haal eventueel eerst de binnenschoen eruit en zet je voet in de schaal om te kijken of het een model is dat past bij de vorm van jouw voet.
 3. Trek de schoen aan. Zorg dat je hiel goed achter in de schoen zit. Stamp desnoods nog een keer met je hak op de grond.
 4. Sluit de schnallen (gespen) en zorgt dat je voet goed ingesloten zit. Moeten de gespen direct op een van de laatste standen en heb je nauwelijks tot geen mogelijkheid meer om ze strakker vast te maken? Dan is dit niet de juiste schoen voor jou. Na verloop van tijd en in de kou op de piste gaan skischoenen altijd wat ruimer zitten. Dan moet er natuurlijk de mogelijkheid zijn om ze strakker te maken.
 5. Ga nu in de skihouding staan en verplaats je gewicht van voor naar achter en van links naar rechts. Let er op of je voet goed wordt ingesloten en niet te veel speling heeft. En let vooral ook op je hiel, hoe strakker deze in de schoen blijft zitten, hoe beter. Je wilt zo min mogelijk heel lifting.
 6. Zitten de schoenen helemaal goed? Missie geslaagd! Hou ze wel nog eventjes aan om te kijken of ze na verloop van tijd nog steeds zo comfortabel zitten.
 7. Is de pasvorm op sommige punten toch te ruim, maar is een maatje kleiner te krap? Bij veel sportzaken zijn speciale inlegzooltjes verkrijgbaar die de schoen op de juiste punten wat meer opvullen.

Tip: Trek tijdens het passen en tijdens het skiën nooit meer dan één paar sokken aan. Dubbele sokken vergroten de kans op blaren.

3. Skischoen flex

De flex van een skischoen bepaald hoe soepel of hoe stijf een schoen is. Ofwel hoe makkelijk je je enkels kunt buigen. Meestal wordt dit aangegeven met een cijfer tussen 60 en 140. Waarbij 60 flexibel is en 140 stijf. Er is echter geen standaard waardoor het zomaar kan zijn dat een skischoen met flex 90 van het ene merk heel anders aanvoelt dat een flex 90 schoen van een ander merk. Het is dan ook lastig om de flex van merken onderling te vergelijken. Passen en voelen is de enige manier om erachter te komen of de schoen een juiste flex voor jou heeft. Alhoewel je natuurlijk wel enkele basisrichtlijnen hebt.

3.1 Skischoenen met een hoge flex
Een hoge flex en dus stijve skischoen wordt vaak gekozen door skiërs met een zwaar lichaamsgewicht, skiërs die makkelijk door hun enkels buigen en door sportieve/race skiërs. Dit type schoen geeft meer stuurprecisie maar zit daarentegen minder comfortabel. De schoen heeft vaak een dunnere binnenschoen en een mindere demping. Het is niet verstandig om als beginner een stijve schoen te nemen, elke beweging wordt heel precies overgebracht op de ski’s en foutjes worden direct afgestraft.

3.2 Skischoenen met een lage flex
Flexibele skischoenen zijn ideaal voor beginners, lichte skiërs en skiërs die liefst niet teveel kracht willen leveren maar liever relaxed willen skiën. Dit type skischoenen zit comfortabel en geeft goede demping, maar geeft over het algemeen wat minder controle over je ski’s. Kies ook vooral niet voor hele flexibele skischoenen als je heel makkelijk door je enkels buigt.

Onderstaand overzicht geeft een indicatie van welke flex bij welke soort skischoenen hoort. Maar pin je hier niet op vast! Zoals hierboven al beschreven is er geen standaard en verschillen de flex indexen per merk enorm.

Piste/allround skischoenen Flex tussen 60 en 100 (afhankelijk van niveau, gewicht en toepassing)
All-mountain skischoenen  Gemiddelde flex (80-110)
Freeride skischoenen  Flex tussen 90 en 130
Race skischoenen  Flex ver boven 100 (wedstrijdskiërs gebruiken soms wel een flex van 190)

4. Tips bij het kopen van skischoenen

Ben je van plan om nieuwe skischoenen aan te schaffen? Hou dan rekening met onderstaande tips:

 • Bedenk vooraf welk type skiër je bent (freeride, piste etc.). Zo kun je enigszins nagaan hoe stijf of flexibel een skischoen moet zijn.
 • Draag bij het passen altijd geschikte skisokken. Nooit meer dan 1 paar want dat vergroot de kans op blaren.
 • Pas skischoenen bij voorkeur aan het einde van de dag als je voeten wat dikker zijn. Tijdens het skiën zwellen je voeten namelijk ook iets op.
 • Denk je de perfecte schoenen gevonden te hebben? Hou ze dan minimaal 20 minuten tot een half uur aan om te voelen of ze ook lekker blijven zitten en nergens drukpunten geven. Probeer ondertussen om in de skihouding te gaan staan en je gewicht naar voor, achter, links en rechts te verplaatsen. Zo kun je goed voelen of de schoenen te ruim of te krap zijn en of ze voldoende steun geven of juist te stijf zijn. Let hierbij ook goed op of je hiel wel voldoende gefixeerd zit.
 • Naast een goede pasvorm, is het ook heel belangrijk dat skischoenen lekker warm zijn. Koop daarom nooit te kleine schoenen! Dan belemmer je de bloedsomloop met ijskoude tenen als gevolg.
 • Let er anderzijds op dat je skischoenen niet te groot zijn. Dat is een veelgemaakte fout die ervoor zorgt dat je minder controle over je ski’s hebt.

5. Pondo Point

Skischoenmaten worden aangegeven als de lengte van je voet in millimeters.
Dit heet MP, Mondo Point.
Wil je je Mondo Point maat weten, meet dan je voet op en doe hier 8 a 10 mm bij.
Vaak is je skischoen een hele maat groter dan je Europese schoenmaat.

Voorbeeld:
Na het meten blijkt je voet 26.0 cm lang te zijn! Welke maat heeft u dan nodig?
Als beginner kies je een centimeter groter als dat u heeft gemeten. Wij zouden voor u maat 27.0 adviseren. Heb je brede voeten? kies dan maat 27.5
Ben je meer ervaren en wil je meer controle hebben en sta je bijna altijd in de juiste houding? Dan adviseren wij de maat die u heeft gemeten. Uiteraard kun je bij een brede voet de maat 26.5 kiezen.

Schoenmaat info

5.1 Maattabellen

                Kinderen
MP Maat – EU Maat – US Maat
15                 25                 8
16                 26                 9
17                 27                 10
17,5              28                 11
18,5              29                 12
19,5              30,5              13
20                 31                 13,5
20,5              32                 1
21                 33                 2
21,5              34                 3
22                 35                 4

              Volwassenen
MP Maat – EU Maat – US Maat

22,5              36                 4,5
23                 36,5              5
23,5              37                 5,5
24                 38                 6
24,5              38.5              6,5
25                 39                 7
25,5              40                 7,5
26                 40.5              8
26,5              41                 8,5
27                 42                 9
27,5              42,5              9,5
28                 43                 10
28,5              44                 10,5
29                 44,5              11
29,5              45                 11,5
30                 45.5              12
30,5              46                 12,5
31                 47                 13
31,5              47,5             13,5
32                 48                 14

6. Waar op te letten bij het kopen van skischoenen?

Allereerst is het heel belangrijk dat de skischoenen comfortabel zitten dus ga voor de perfecte maat.
Wanneer je skischoenen gaat passen kun je het beste dikke sokken aandoen omdat je dit vaak tijdens het wintersporten ook draagt.
Je voeten kunnen gedurende de dag opzwellen en daarom kun je het beste aan de einde van de dag skischoenen gaan passen.
Bij het passen van skischoenen kun je de tenen nog bewegen en dit is ook normaal.
 

BEKIJK ALLE SKISCHOENEN ←